N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Ik doe iets goeds Veel mensen willen iets goeds doen. Deze week: surfles aan jongeren met een beperking.
‘Heeft iedereen zijn begeleider gevonden?” Op het strand van het Noord-Hollandse Camperduin kijkt surfinstructeur Merel Glorie (28) de kring rond. Het antwoord weet ze al. Er zitten zes jongvolwassenen op een surfboard aandachtig naar haar te luisteren, met zes surfers vlak achter zich. Aan de hand van houten bordjes met pictogrammen beeldt Glorie uit hoe de surfles zal verlopen. Eerst even in de branding spelen, dan op het strand oefeningen doen, en daarna gaan ze met hun board het water in en worden ze „stoere surfers”.
We zijn bij een van de lessen van het Surf Project, een non-profitorganisatie die sinds 2014 surflessen verzorgt voor kinderen en jongeren met autisme, ADHD en het syndroom van Down, op vier verschillende plekken aan de Nederlandse kust. Glorie is opgegroeid met een broer met een verstandelijke beperking en is in het dagelijks leven zorgcoördinator in de jeugdhulpverlening. „De zorg is vooral gericht op het oplossen van problemen.” Maar mensen met een beperking willen óók leuke dingen doen, zegt ze.
In haar vrije tijd is Glorie daarom locatiecoördinator bij Camperduin. Er ontstaan steeds meer initiatieven waarbij surfen als therapievorm wordt ingezet, vertelt ze tussen de bedrijven door, en begint over de zogenaamde ‘blue mind’. Marinebioloog Wallace J. Nichols zette in een gelijknamige bestseller onderzoek naar de weldadige effecten van water op een rijtje. De zee kalmeert zegt Glorie. „Je bent in de natuur. Als je surft heb je geen tijd om over andere dingen na te denken. En het geluid van de zee is voor prikkelgevoelige mensen een fijn soort ruis.”
Ook Glorie wordt gelukkig van het water. „Ik ben aan het strand opgegroeid.” En ook zij heeft weinig tijd om na te denken als de groep in het water ligt en zij dirigeert wie wanneer met een golf meekan. „Kippenvleugels!”, klinkt het. En: „Zeehond!”, „Zeehond!” Sommigen peddelen alleen met de golf mee, anderen lukt het zelfs om trucjes op de plank te doen. Maar iedereen wordt even enthousiast toegejuicht, en door de ‘high fiver’ van dienst gefeliciteerd.
„Jaaaa Joey!” Ook moeder Priscilla Kuiper staat aan de kant te klappen als het haar zoon weer is gelukt om met een kampioensgebaar over het water te glijden. Haar Joey is een stoere kerel zegt ze trots. „Hij is kok. Echt een boefje, een vrouwenverslinder.” Een kok met een klein hartje ook, blijkt tijdens de feestelijke diploma-uitreiking na de surfles. Alle deelnemers mogen op een verhoging staan, worden door hun begeleiders toegesproken, waarna ze een medaille en een cadeautje krijgen. „Joey heeft achttien golven gepakt vandaag!”, wordt er geroepen. Gejoel, gejuich, geklap. Joey barst in tranen uit.
Glorie is minder gaan werken, zodat ze meer tijd aan Het Surf Project kan besteden, vertelt ze na afloop. De journalist kan alleen maar jaloers zijn.